Мировна Акција. За Мир, секогаш и секаде

Кратки Вести

Промоција на книгата „Огништа / Vatra“и дискусија во Тетово

Почитувани,

image002Ве покануваме да присуствувате на промоцијата на книгата „Огништа / Vatra – животни приказни на раселените од 2001“ издадена од Здружението Мировна акција од Прилеп. Промоцијата ќе се одржи на 10.03.2014 во 10:00 часот во библиотеката „Макс ван дер Штул“ на Универзитетот на југоисточна Европа во Тетово. На промоцијата ќе зборуваат дел од уредниците на книгата како и луѓето кои учествуваа во нејзиното создавање (Горан Талески, Артан Садику, Катерина Стоилевска и Фланза Јусуфи).

Книгата „Огништа“ претставува збир од 12 животни приказни за 2001та година на лица кои во одреден период биле или се уште се раселени од разни делови од територијата на Македонија. 12-те приказни издадени во оваа книга се дел од поголемата колекција на животни приказни кои Мировна Акција ги собира и архивира, како дел од програмата за „Соочување со минатото на војната од 2001“ со мали прекини, уште од 2008 година.

Промоцијата во Тетово е трета по ред, по промоциите во Скопје и Куманово.

Нашата работа на Соочување со минатото од војната во 2001 во Македонија започна во 2008 година со собирање и архивирање на животни приказни од војната во 2001. Собирањето на приказни од раселените се случуваше во 2012 година, кога се собраа 29 приказни, од кои 12 се поместени во оваа книга.

Со оваа програма, се обидуваме да ги истражиме личните сеќавања на луѓето за 2001 година во Македонија, нивните искуства од тој период, како се носат со доживеаното и како гледаат на иднината на меѓуетничките односи во Македонија. Со тоа сакаме да дадеме свој придонес кон процесот на помирување во македонското општество преку отворен дијалог за војната во 2001 на лично, социјално и политичко ниво.

Програма се спроведува во партнерство со Центарот за тренинг и вмрежување за ненасилна акција - KURVE Wustrow од Германија.

Краток извештај од промоцијата во Скопје на следниот линк: http://www.mirovnaakcija.org/index.php?option=com_content&view=article&id=157

Мировна Акција. За Мир, секогаш и секаде

Накратко за протестите во БиХ

Е-пошта Печати PDF

Многу работи ме врзуваат за Босна, еве веќе деценија и пол. Ми се чини, должен сум пар реда на Македонски јазик, па макар и вака на брзина.

Tuzla vlada stop nacionalizmu 2014

Минативе два дена во БиХ се случија најдраматичните протести во поновата историја, не само на регионов, туку и пошироко. Заради жестината и фокусот на протестите во повеќе града, при што настрадаа неколку управни згради, како и степенот на насилство и физичките судири со полицијата, очекувано беше медиумското внимание да се сврти кон тој спектакл и така, заслепено од огнот, да ги занемари контекстот и причините. Денес веќе се активираа и поголемите медиумски куќи од БиХ во демонизација на протестите, а разбирливо, заради воспоставените врски, и добар дел македонски медиуми ги пренесуваа токму овие вести. И на крај, заради тоа што овие протести отворија, за мене, сериозни прашања поврзани со разбирањето на не/насилството, кои сугурно ќе се разгледуваат во иднина .

Сосем накратко за маглата:

Според разговорите со пријатели, а и разните сведочења на нет, Архивот во Сараево не е запален. Запалени се 2 приземни простории на 15 метри од Претседателството, и ако таму чувале архивска граѓа, тоа е стварно јавашлук и сега тоа им е двоен грев. На власта, се разбира. Чувале наводно вредни материјали во две собички на приземје, без никаква заштита.

Повеќе...
 

Промоција на книгата „Огништа / Vatra“и дискусија во Скопје

Е-пошта Печати PDF

На 21.12.2013, во преполната сала на хотелот „Stone Bridge“ во Скопје се одржа првата, од серијата планирани промоции на книгата „Огништа – животни приказни на раселените од 2001 / Vatra - tregime jetësore të të zhvendosurve në vitin 2001 “. На промоцијата говореа Горан Талески и Артан Садику, во улога на дел од уредничкиот тим, Фланза Јусуфи како интервјуерка на повеќе серии во програмата и Катерина Стоилевска, во улога на нараторка (Катерина е внатрешно раселено лице од Арачиново, чија приказна е објавена во книгата, а во новата серија се појавува и како интервјуерка).

После кратките воведни излагања, се разви дискусија со присутните, кои во приличен број беа луѓе поранешни, а добар дел и се уште, внатрешно раселени од Липковско, Арачиново, Тетовско,... Исто така дојдоа и мировни активисти/ки, како и поранешни борци од „двете“ страни, луѓе кои даваат поддршка и ја разбираат потребата од соочување со трауматското минато.

Дискусијата се водеше околу тоа колку се ретки, или непостоечки,  конструктивните простори во кои можеме да излеземе од своите етнички и социјални кутии и да продискутираме помеѓу себе за 2001, што во тој смисол значи собирањето на животни приказни и нивното меѓуетничко споделување. Исто така се мали просторите во кои и воопшто се запознаваме, а камо ли да споделиме тешки лични искуства. Етничкиот јаз е се поголем, а општеството се однесува како за 2001 да е се кажано и граѓаните, оние кои немаат функции и пристап до медиумската јавност, остануваат на маргините, без можност да бидат слушнати. Дел од присутните се осврнаа и на тоа како ниту една редакција не најде причина да испрати новинари на самиот настан, и како тоа е веројатно одлика на начинот на кој целото општество се однесува кон луѓето кои имаат потреба да ја разработуваат 2001. А имаат многумина.

Мировна акција секако останува посветена на креирањето простори за конструктивна дискусија и размена помеѓу луѓето од различни етнички заедници поврзани со 2001. Следните промоции се закажани во Куманово и Тетово, а сигурно дека со групата на раселени ќе останеме подолг период и преку други настани.

 

Повеќе...
 

Тренинг за изградба на мир од 11 до 21.11.2013 во Крушево

Е-пошта Печати PDF

Мировна акција објавува повик за пријави за Тренингот за изградба на мир кој ќе се одржи од 11 до 21.11.2013 во хотел „Монтана“ во Крушево. Краен рок за аплицирање е 04.11.2013. Вашите пријави испраќајте ги на   Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите .

Се работи за базична програма на мировно образование наменета за лица од цела територија на Македонија кои имаат интерес да работат на себе и да ја препознаат својата улога во процесот на изградба на мир.

Ги повикуваме сите оние кои имаат потреба и мотивација да делуваат во своите средини и да работат на изградба на мирот во Македонија, без разлика на нивната возраст или професионална определба, да аплицираат за учество на тренингот.

Пријава МакедонскиПријава - Албански

Тренингот за изградба на мир нуди:

  • Развивање на сензибилност за различните форми на насилство и дискриминација
  • Развивање на сензибилност за механизмите и динамиката на настанувањето на конфликти
  • Отворање на прашања поврзани со соочување со минатото
  • Културна размена помеѓу лица од  „конфликтните подрачја“ и запознавање на „другиот/та“
  • Разработка на минатото, на нашите лични искуства, доминантните наративи и размисли како понатаму
  • Инспирација и можни идеи, како може да се делува во нашето општество

Темите кои се обработуваат на тренингот се: насилство, разбирање на конфликти, соочување со минатото, изградба на мир, ненасилна акција, родни улоги, идентитет и национален идентитет, дискриминација и др. Програмата на тренингот е отворена и флексибилна, направена да ги следи потребите, можностите и мотивацијата на учесниците/чките, така што одредени теми може и да не бидат обработени, за сметка на други кои може да се покажат како повеќе потребни.

Тренерски тим:
Боро Китаноски (Мировна Акција, Прилеп)
Горан Талески (Мировна Акција, Прилеп)
Ана Битољану (Мирамида Центар, Грожњан/Скопје)
Албулена Карага (Кичево/Скопје)

 

 

Одбележуваме две години од издавањето на книгата „13 женски приказни за една војна“

Е-пошта Печати PDF

13 zenski prikazni za edna vojna Page 001Книгата „13 женски приказни за една војна“ е издадена од Здружението Мировна акција Прилеп во 2011 година и претставува збир од 13 животни приказни за 2001та година на жени од разни делови од територијата на Македонија. 13-те приказни издадени во оваа книга се дел од поголемата колекција на животни приказни кои Мировна Акција ги собира и архивира, како дел од програмата за „Соочување со минатото на војната од 2001“. Книгата може да ја преземете овде.

Со користењето на животните приказни се надеваме дека ќе придонесеме за зголемување на нивото на доверба помеѓу луѓето од различно етничко или религиско потекло. И во една таква атмосфера на меѓусебна доверба, растоварени од обврската да бидеме само припадници/чки на одредена група, приоѓајќи на индивидуално ниво, да се чуеме. Најпрвин како поединци, како сосема обични, нормални луѓе кои се нашле во една ненормална ситуација.
Тогаш, пред повеќе од две години, се фокусиравме на т.н. „женски“ приказни. Тргнавме од претпоставката дека официјалните описи на настаните од 2001 година многу често се фокусирани на вредносните системи дефинирани за мажите. Оттаму, нас не нѐ интересираше само специфичноста на историската свест на жените, туку и можноста да поставиме нови и поинакви прашања врзани за животот и секојдневието на луѓето во 2001 година. Така се роди овој истражувачки поттик сосредоточен на женските приказни и визии за воениот конфликт во Македонија во 2001 година.
Со оваа програма, се обидуваме да ги истражиме личните сеќавања на луѓето за 2001 година во Македонија, нивните искуства од тој период, како се носат со доживеаното и како гледаат на иднината на меѓуетничките односи во Македонија. Со тоа сакаме да дадеме свој придонес кон процесот на помирување во македонското општество преку отворен дијалог за војната во 2001 на лично, социјално и политичко ниво.
Програма се спроведува во партнерство со Центарот за тренинг и вмрежување за ненасилна акција – KURVE Wustrow од Германија.

Книгата „13 женски приказни за една војна“ е втора книга со животни приказни во издание на Мировна акција, по книгата „Растење со војна издадена во 2009 година, која исто така е достапна на нашата веб страна. Ве информираме дека е во подготовка наредната книга која ќе има животни приказни од раселените лица од 2001 година.

 
Страница 1 од 10

Google Translate

Macedonian Albanian Croatian English German Serbian Spanish

Партнери

SIMBOL-NVO-GAIA-WEBEC_-_KrusevacMI_-_logoOkpis_-_logoMultikultura_-_logoORC_-_logo